Longyearbyen Litteraturfestival | 2020
Longyearbyen Litteraturfestival – Verdens nordligste litteraturfestival
longyearbyen, svalbard, litteratur, longyearbyen litteraturfestival, litteraturfestival, literature, literature festival, norway, spitsbergen
1235
page-template-default,page,page-id-1235,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Gjester 2020

Arne Svingen Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Arne Svingen

Arne Svingen (f.1967) debuterte i 1999 med voksenromanen Handlingens mann og den første barneboka om Hubert: Flekken. Siden har bøkene kommet tett og tidligere i år ga han ut bok nummer 100. Svingen har siden bokdebuten skrevet bøker innenfor en rekke sjangrer, men er særlig kjent for sine bøker for barn og unge. Han har vært nominert til en rekke priser og flere av bøkene hans er blitt filmatisert. Han står også bak podcasten Svingens barnebokverden hvor han intervjuer andre norske barne- og ungdomsbokforfattere. I august kommer han med ny voksenroman som han tar med seg til Longyearbyen.

 

Arne Svingen møter du tirsdag under festivaluka.

Heidi Sævareid Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Heidi Sævareid

Heidi Sævareid (f.1984) er forfatter, oversetter og litteraturkritiker, bosatt i Oslo fram til 2015. Hun flyttet da til Storbritannia og bor nå i Bristol. Hun har en mastergrad i nordisk litteratur og har arbeidet som forlagsredaktør, oversetter og kritiker. Hun debuterte som forfatter i 2013 med ungdomsromanen Spranget. Den ble nominert til Brageprisen og tildelt Kulturdepartementets debutantpris. I år kom hun med voksenroman Longyearbyen hvor handlingen er lagt til Longyearbyen på 1950-tallet.

 

Heidi Sævareid møter du tirsdag under festivaluka.

Åsa Larsson Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Åsa Larsson

Åsa Larsson (f.1966) er en av Sveriges mestselgende krimforfattere. Hun har bakgrunn som jurist og debuterte i 2003 med kriminalromanen Solstorm. Den ble en øyeblikkelig bestselger i hjemlandet og ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for årets beste debutant. Allerede året etter fikk hun prisen for årets beste svenske kriminalroman (Det blod som spillts, 2004). Larssons kriminalromaner er oversatt til over 20 språk, blant annet norsk, og hun er også en anerkjent forfatter for barn og ungdom.

 

Åsa Larsson møter du torsdag under festivaluka.

Dag O. Hessen Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Dag O. Hessen

Dag O. Hessen (f.1956) er biolog og professor ved Universitetet i Oslo. Han er mest kjent for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. Han har skrevet en mengde fagartikler og utgitt flere bøker. Hans siste bok, Verden på vippepunktet, tar utgangspunkt i forskning og viser hvordan det står til med natur og klima – og hvor ille det kan gå. Boken har fått stor oppmerksomhet og strålende anmeldelser.

 

Dag O. Hessen vil holde sin samtale over strømming under festivaluka.

Janne Stigen Drangsholt Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Janne Stigen Drangsholt

Janne Stigen Drangsholt (f.1974) debuterte med romanen Humlefangeren i 2011, men er mest kjent for trilogien om akademikeren Ingrid Winter. Hun er litteraturforsker og førsteamanuensis i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger. Hun har i radioprogrammet Utakt på NRK spalten Kjente bøker på 4 minutter hvor hun gir korte sammendrag av bøker man kan imponere med i sosiale sammenhenger og er også fast spaltist i Aftenposten innsikt. I 2019 fikk hun Aftenbladets kulturpris.

 

Janne Stigen Drangsholt møter du torsdag i festivaluka.

Bjørn Ousland Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Bjørn Ousland

Bjørn Ousland (f.1959) er tegneserieskaper, forfatter og illustratør. Han har tegnet en rekke tegneserier, både humoristiske striper og hele album. Han var i en årrekke blant de mest fremtredende tegnerne i det kjente humorbladet Pyton. I de senere årene har han skrevet og illustrert en rekke bøker for barn. Ouslands tegnestil er delvis inspirert av humoristiske tegneserier med klare konturer og fargeflater. Teknikken er penn, ofte kombinert med fargeblyant og akvarell.  Han er spesielt kjent for barnebøkene han har skrevet om oppdagere som Nansen og Amundsen og billedbøker som leker med norske folkeeventyr.

 

Bjørn Ousland møter du onsdag i festivaluka.

Vårt Frosne Vann Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Kim Holmèn, Hilde Røsvig, Sylvi Inez Liljegren

I år kom Vårt frosne vann – etiske refleksjoner når isen smelter ut som omhandler klimasituasjonen i nord, øst og sør. Boka er et bidrag til å skape den gode samtalen rundt en av våre største etiske utfordringer, og bokas forfattere kommer fra ulike faggrupper. Flere av aktørene i boken er lokale i Longyearbyen. Vi har invitert klimaforsker Kim Holmèn og redaktør i Svalbardposten Hilde Røsvig til samtale ledet av journalist Sylvi Inez Liljegren – alle tre er bidragsytere i boken.

 

Vi møter alle tre til samtale torsdag under festivaluka.

Artister 2020

Christer Torjussen Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Christer Torjussen – Standup Spesial

Christer Torjussen (f. 1970) er utdannet tekstforfatter ved Westerdals og stand up-komiker. Han har vunnet flere priser, blant annet Komiprisen 2007, Stå-opp prisen i 2004 og ble kåret til Stå Opp-mester under standupfestivalen i 2012. Han opptrer jevnlig på Latter og andre humorscener i Norge og har hatt flere egne show. Torjussen har også gitt ut to bøker, har lang bakgrunn som tekstforfatter, og har vært skuespiller blant annet i flere barneprogrammer. Den siste tiden har Torjussen gått viralt med sin serie Tid for bok. Nå har vi invitert han til å åpne festivaluka, noe vi gleder oss stort til.

 

Vi møter Christer Torjussen under åpningsshowet mandag 7. september.

Hasse Farmen Longyearbyen Litteraturfestival 2020
Foto: Agnete Brun

Hasse Farmen – konsert

Han stjeler av Ray Bradbury og Tennessee Williams, Elvis og Flannery O’Connor, Shakespeare og Dusty Springfield – og er en artist for det litterære Norge: Kritikerroste låtskriver og musiker Hasse Farmen er blitt sammenlignet med Thåström, Dylan og Jan Erik Vold («Dette er en mann med karakter. Det er tyngde over det han gjør, ingen underholdning.» – J.E. Vold). Men Dagsavisen kommer nærmest når de skriver at «Hasse Farmen høres ikke ut som noen andre». For Hasse Farmen er genregrenser til for å krysses, og den eneste regelen at det ikke er noen regler. Hans medmusikere er blant de fremste og mest fremadstormende her i landet innen ny jazz, rock, pop og folkemusikk. Da han slapp sitt femte og seneste album 12. april 2019, ble albumet samme dag anmeldt til karakter 5 over helsider i både Aftenposten og Dagsavisen. Når han kommer til Longyearbyen Litteraturfestival blir det imidlertid mer intimt; kun akkompagnert av sin gitar, tangenter og programmering fra Jan K. Hovland (Bendik, Karokh) og kontrabassen til Magnus Skavhaug Nergaard (Monkey Plot, Mummu).

 

Hasse Farmen vil holde konsert i Longyearbyen under festivaluka.

Foto: Jen Steele

Sondre Lerche – konsert 

Sondre Lerche (f.1982) er en norsk musiker, låtskriver og gitarist. Så langt i 2020 har Sondre Lerche sluppet en kritikerrost essay-samling, Alle sanger handler om deg, omfavnet begge ender av karantenetilvœrelsen med hyllede konserter alene i både stue og mausoleum, samt i Store Studio sammen med Kringkastingsorkesteret. Og etter en oppsiktsvekkende sterk perlerad singler har verden nå omfavnet hans mest oppsiktsvekkende og frodige verk, albumet Patience. Albumet har høstet strålende kritikker, og tekstmessig skriver han bedre og mer presist enn noen gang — med eksplisitt oppriktighet og snert som åpner nye rom for både selvransakelse, tvil og sårbarhet. Og, som alltid, i utsøkt bevegelse med salige melodier og akkordrekker som virker stadig mer inspirert av både den store amerikanske, såvel som den brasilianske, sangboken.

Her er noen anmeldelser av albumet Patience:
«Hver eneste låt evner å sette forventninger som nesten uten unntak overgås.» VG, 6/6

«Dette er utvilsomt et mesterverk.» Musikknyheter, 10/10

«Med ”Patience” går Sondre Lerche dypere inn i den nysgjerrige, eksistensielle søken som har resultert i en av Norges mest imponerende popkataloger» NRK, 5/6

 

Sondre Lerche har konsert fredag i festivaluka.

Samtalepartnere 2020

Sylvi Inez Liljegren

Sylvi Inez Liljegren er journalist, TV-produsent og forfatter, med flere bøker relatert til Arktis på merittlisten. Liljegren er en rutinert bokbader som har jobbet for Ordkalotten, Tromsø Internasjonale Litteraturfestival, Festspillene i Nord-Norge og Vinterfestuka i Narvik.

 

Sylvi Inez Liljegren vil under festivaluka samtale med Åsa Larsson, samt lede samtalen om boka Vårt frosne vann som hun selv har bidratt til.

Foto: Svalbardposten

Kristin Mork

Kristin Mork er oppvokst i Longyearbyen. Hun har en master i litteraturvitenskap og har jobbet lenge i bokbransjen før hun flyttet tilbake til Svalbard og er nå tilknyttet reiselivsnæringen.

 

Kristin Mork vil samtale med Janne S. Drangsholt under festivaluka.

Foto: Ragnhild Utne

Line Nagell Ylvisåker

Line Nagell Ylvisåker er opprinnelig fra Sogndal og har en master i journalistikk. Hun har jobbet i Svalbardposten i over ti år, men har akkurat gått frilans for å skrive bok.

 

Line N. Ylvisåker vil samtale med Dag O. Hessen under festivaluka.

Hilde Henningsen Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Hilde Henningsen

Hilde Henningsen er lærer på Longyearbyen skole og har bodd på Svalbard i flere tiår. Hun er også sterkt involvert i Svalbards reiselivsbransje.

 

Hilde Henningsen vil samtale med Heidi Sævareid under festivaluka.

Siv Limstrand Longyearbyen Litteraturfestival 2020

Siv Limstrand

Siv Limstrand kom til Svalbard forrige september og er Svalbard Kirkes første kvinnelige sokneprest. Hun er fra Bodø og har tidligere blant annet vært gateprest i Trondheim, i stor kontrast til livet i Longyearbyen.

 

Siv Limstrand vil samtale med Arne Svingen under festivaluka.

Are Nundal

Are Nundal er leder for Kultur og idrett i Longyearbyen Lokalstyre siden februar i år. Før det jobbet han 13 år i Stockholm med utvikling av kortformater for nett og utvikling av tjenester. Are har jobbet i musikkbransjen for en evighet siden men har fortsatt en levende interesse for musikk og litteratur.

 

Are blir å samtale med Sondre Lerche fredag under festivaluka.

Program 2020

Mandag 7.9.

Kl 17.00 Filmvisning
De tøffeste gutta
Kulturhuset

Kl 20.00 Åpning av litteraturfestivalen
med Christer Torjussen
Stand-up
Kulturhuset

Tirsdag 8.9.

Formiddag
Arne Svingen
for barneskolen 3.-4. klasse
for ungdomsskolen

Longyearbyen folkebibliotek

Kl 18.00 Arne Svingen
Boklansering
med Siv Limstrand
Polfareren

Kl 21.00 Heidi Sævareid
«I godstolen»
med Hilde Henningsen
Karlsberger Pub

Onsdag 9.9.

Formiddag
Bjørn Ousland
for barneskolen 1.–2. klasse
for barnehagene

Longyearbyen folkebibliotek

Kl 18.00 Bjørn Ousland
Tegneserier/illustrasjoner
Longyearbyen folkebibliotek

Kl 19.30 Dag O. Hessen
Streamet samtale
med Line Nagell Ylvisåker
Polfareren

Kl 21.00 Janne S. Drangsholt
Samtale med Kristin Mork
Karlsberger Pub

Torsdag 10.9.

Formiddag
Bjørn Ousland
for 5.-6. klasse
Longyearbyen folkebibliotek

Kl 18.00 Vårt frosne vann
med Sylvi Inez Liljegren, Kim Holmèn og Hilde Røsvig
Longyearbyen folkebibliotek

Kl 19.30 Åsa Larsson
Streamet samtale
med Sylvi Inez Liljegren
Karlsberger Pub

Kl 21.00 Hasse Farmen
Konsert
Kroa

Fredag 11.9.

Kl 20.00 Sondre Lerche
Samtale med Are Nundal
Rabalder

Kl 21.00 Sondre Lerche
Konsert
Kulturhuset

Reise og overnatting

Slik kommer du til Svalbard:

Fly SAS eller Norwegian

 

Slik lever du godt under festivalen:

Bo på Svalbard Hotell Polfareren eller The Vault.
Spis middag på Restaurant Polfareren, Stationen og Huset.

Du kan bygge på festivaloppholdet med flere overnattinger og spennende utflukter på Svalbard.

Kontakt salg@svalbardbooking.com eller +47 79 02 50 00.

 

Flyplasstransport:

Ved ankomst kan vi anbefale flybussen. Billetter selges om bord, betaling med kort eller kontanter. Bussen går når alle har mottatt sin bagasje. Distansen til Longyearbyen er ca. 6 km.

Takk til våre sponsorer

Innblikk fra festivalen i 2017, 2018 og 2019